Menu

Blog over dakwerkers


Over ons

Blog over dakwerkers

Welkom allemaal op mijn blog over dakwerkers. Mijn naam is Julie en ik schrijf voor jullie blogartikelen over het maken en herstellen van daken. Dit doe ik vooral gericht naar dakwerkers en zij die informatie zoeken voor doe-het-zelf projecten. Zowel mijn vader en grootvader waren beide dakwerkers, en om hun ambacht in een modern jasje te steken en op een leuke manier in de kijker te zetten, heb ik besloten om over hun beroep te bloggen. Ik schrijf over de verschillende processen, nieuwe technieken of materialen die van belang zijn in de wereld van de dakwerken. Ik wens jullie veel leesplezier!

Categorieën

Recente artikelen

Waarom komt een rieten dak bij nieuwbouw steeds vaker voor?
14 juli 2020

Een rieten dak bij nieuwbouw zie je in Nederland,

De inzet van een rietdekker
15 januari 2019

Wanneer je een huis met een rieten dak wilt gaan b

Het inhuren van een dakdekker
9 januari 2019

Een dak is een van de kwetsbare delen van een huis

Waarom komt een rieten dak bij nieuwbouw steeds vaker voor?

Een rieten dak bij nieuwbouw zie je in Nederland, als je goed oplet als je buiten bent, steeds vaker. In de periode voor de jaren 1950 waren rieten daken vooral iets wat je op boerderijen zag. Dit daktype stond niet per se voor luxe, maar woningeigenaren en dakdekkers gebruikten riet vooral omdat het toen voordelig was en praktisch in gebruik. Alleen leuk, zoals het vroeger was, maar hoe zit het vandaag de dag als je een een rieten dak wilt plaatsen op je woning? En dan speciaal een rieten dak nieuwbouw? Wat zijn de voordelen en de nadelen van een rietdak als je een nieuwe woning gaat of laat bouwen? In de blog lees je alles over de plus- en de minpunten van het gebruik van rietdaken.
Een luxueuze en goed geïsoleerde daksoort met veel uitstraling

Anders dan vroeger is rieten daken op nieuwbouw woningen laten plaatsen tegenwoordig een teken van luxe en stijl. Rietdaken ogen elegant en stijlvol. Ze geven niet alleen boerderijen, maar ook losstaande woningen en nieuwbouwhuizen een stuk meer uitstraling en charme. Wie gaat voor riet profiteert tevens van de uitstekende isolatiewaarde van deze daksoort. Door de dichte constructie van riet, zeker in combinatie met isolatiemateriaal, houdt deze dakbedekking veel warmte vast in huis. Riet is dan ook op termijn een voordelige keuze die een korting oplevert op je energierekening.
Een gezellige en nostalgische sfeer

Daken zijn niet alleen belangrijk vanuit praktisch en energietechnisch oogpunt, maar mogen ook best de nodige sfeer uitstralen. Een rieten dak doet dat zeker. Rietdaken geven een warm, gezellig en zelfs nostalgisch gevoel. En dat geldt niet alleen wanneer ze gebruikt worden op boerderijen en wat oudere vrije herenhuizen en dergelijke. Ook op nieuwbouwhuizen staan rieten daken prachtig en creëren ze een gevoel van thuis zijn en geborgenheid. Het is dan ook niet zo vreemd dat een groeiend aantal huizenontwerpers in de nieuwbouwsector besluit om daken van riet te plaatsen.
Welke varianten rieten daken zijn er tegenwoordig?

In de bouwwereld worden er twee soorten rieten daken onderscheiden: de traditionele rietdaken en de gesloten rietdaken. De traditionele variant is al eeuwenlang de norm en kom je dan ook vooral tegen bij oudere boerderijen. Dit type dak is licht van gewicht en ventileert goed. Nadelig aan dit oude daktype is het relatief hoge energieverlies. Gesloten rietdaken zie je vooral in de nieuwbouw zijn robuuster en zwaarder. Ze zijn aanzienlijk beter geïsoleerd en brandveiliger dan traditionele rietdaken. Deze daken geven minder stof af, maar nadelig is wel dat ze duurder in de aanschaf zijn en minder ventileren, wat sneller tot mosvorming kan leiden.