Menu

Blog over dakwerkers


Over ons

Blog over dakwerkers

Welkom allemaal op mijn blog over dakwerkers. Mijn naam is Julie en ik schrijf voor jullie blogartikelen over het maken en herstellen van daken. Dit doe ik vooral gericht naar dakwerkers en zij die informatie zoeken voor doe-het-zelf projecten. Zowel mijn vader en grootvader waren beide dakwerkers, en om hun ambacht in een modern jasje te steken en op een leuke manier in de kijker te zetten, heb ik besloten om over hun beroep te bloggen. Ik schrijf over de verschillende processen, nieuwe technieken of materialen die van belang zijn in de wereld van de dakwerken. Ik wens jullie veel leesplezier!

Categorieën

Recente artikelen

Waarom bij dakrenovatie een dakdekker inzetten verstandig is!
23 juni 2021

Daken behoren tot de meest cruciale onderdelen van

Waarom komt een rieten dak bij nieuwbouw steeds vaker voor?
14 juli 2020

Een rieten dak bij nieuwbouw zie je in Nederland,

De inzet van een rietdekker
15 januari 2019

Wanneer je een huis met een rieten dak wilt gaan b

Het inhuren van een dakdekker
9 januari 2019

Een dak is een van de kwetsbare delen van een huis

Het inhuren van een dakdekker

Een dak is een van de kwetsbare delen van een huis. Het maakt niet uit of het een dak is van een bestaand huis of van een nieuw huis. Wanneer je al langer in een huis woont en er is iets niet in orde aan het dak, moet je snel in actie komen. Je kunt de hulp inschakelen van een dakdekker. Ook kun je hem nodig hebben wanneer een dak vernieuwd moet worden. Ieder dak heeft een bepaalde levensduur. Zo heeft bijvoorbeeld een dak met betonnen dakpannen een levensduur van ongeveer 40 jaar. Neem op tijd de beslissing om een dak te vernieuwen. Er kunnen scheuren in de dakpannen ontstaan, zodat er een lekkage kan ontstaan. Wanneer hierdoor de dakconstructie wordt aangetast, zijn de kosten veel hoger. Wees er dus op tijd bij om een dakdekker in te huren. Neem ook een onderhoudscontract waarbij je afspraken maakt om het dak om de paar jaar te laten controleren. Hij kan de nodige kleine aanpassingen aanbrengen waardoor je geen grote onkosten hebt. Er kunnen pannen verschoven zijn of er zijn enkele pannen gescheurd. Dan kunnen die problemen worden verholpen. 

De werkzaamheden van een dakdekker

In principe kan een dakdekker alle werkzaamheden uitvoeren die met een dak te maken hebben. Hij kan een dak renoveren, een lekkage verhelpen en het regelmatige onderhoud uitvoeren, maar ook een geheel nieuw dak plaatsen. Voor een rieten dak moet je een gespecialiseerd bedrijf inhuren.   

Het renoveren

Moet een dak helemaal vernieuwd worden, omdat het zijn levensduur heeft bereikt, zal eerst de oude onderlaag worden verwijderd. Wanneer dat is gebeurd, wordt er een geheel nieuwe laag op aangebracht. Het maakt daarbij niet uit of het dakpannen, leien of een andere dakbedekking is. Alles kan worden vernieuwd.   

Een nieuw dak

Wanneer je zelf een huis bouwt, kun je het dak beter overlaten aan de specialist. Je kunt daarvoor een dakdekker inhuren die dan de gehele klus van het dak voor zijn rekening neemt.   

Platte daken

Wanneer je een lekkage op een plat dak hebt, kun je proberen dat zelf te maken. Als je de lekkage hebt gevonden, kun je het gat zelf dicht maken. Omdat het vaak moeilijk is om de juiste plaats van de lekkage te vinden op een plat dak, moet je bij veel gevallen de hulp inschakelen van de specialist. Hij zal eerst het platte dak inspecteren. Is hij er niet van overtuigd waar de lekkage vandaan komt, zal hij je adviseren de deklaag te vernieuwen. Hij zal met je goedkeuring een offerte maken. Daarvoor zal hij eerst de voor- en nadelen van bepaalde materialen met je doornemen. In principe zijn er drie verschillende soorten materialen voor een plat dak. Je kunt bitumen, EPDM en kunststof gebruiken. Neem een goed product. Kunststof is het duurst, maar gaat ook het langst mee. De prijs van kunststof bedraagt ongeveer € 3900 per 50 vierkante meter. Laat eerst verschillende offertes door dakdekkers maken die bij je in de buurt wonen. Neem niet altijd de goedkoopste, maar neem die waarin je een goed vertrouwen hebt. Het vertrouwen is ook belangrijk voor het afsluiten van een onderhoudscontract