Menu

Blog over dakwerkers


Over ons

Blog over dakwerkers

Welkom allemaal op mijn blog over dakwerkers. Mijn naam is Julie en ik schrijf voor jullie blogartikelen over het maken en herstellen van daken. Dit doe ik vooral gericht naar dakwerkers en zij die informatie zoeken voor doe-het-zelf projecten. Zowel mijn vader en grootvader waren beide dakwerkers, en om hun ambacht in een modern jasje te steken en op een leuke manier in de kijker te zetten, heb ik besloten om over hun beroep te bloggen. Ik schrijf over de verschillende processen, nieuwe technieken of materialen die van belang zijn in de wereld van de dakwerken. Ik wens jullie veel leesplezier!

Categorie├źn

Recente artikelen

Waarom bij dakrenovatie een dakdekker inzetten verstandig is!
23 juni 2021

Daken behoren tot de meest cruciale onderdelen van

Waarom komt een rieten dak bij nieuwbouw steeds vaker voor?
14 juli 2020

Een rieten dak bij nieuwbouw zie je in Nederland,

De inzet van een rietdekker
15 januari 2019

Wanneer je een huis met een rieten dak wilt gaan b

Het inhuren van een dakdekker
9 januari 2019

Een dak is een van de kwetsbare delen van een huis

De inzet van een rietdekker

Wanneer je een huis met een rieten dak wilt gaan bouwen, is het verstandig om eerst alle voor- en nadelen te bekijken. Een huis met een rieten dak is mooi, maar heeft wel veel consequenties. Omdat je voor het leggen van een rieten dak een goed rietdekkersbedrijf moet hebben, moet je je eerst goed laten voorlichten. De kosten van een rietdekkersbedrijf in de noordelijke provincies is duurder dan een uit de zuidelijke. In het noorden van Nederland is meer onderlinge concurrentie. Omdat de prijzen onderling behoorlijk uiteenlopen, moet je door minimaal 4 rietdekkers een offerte laten maken. Ga eerst een goede vergelijking maken wanneer je de offertes binnen hebt, en neem die rietdekker waarin je meeste vertrouwen hebt. 

Offerte

De prijs van de offerte wordt bepaald door de uitgebreidheid van de werkzaamheden op het dak. De kosten zijn ook hoger wanneer er veel steigers moeten worden gebruikt om de veiligheid te kunnen waarborgen. Ook de dakkapellen, ramen en doorvoeringen van het dak zijn medebepalend voor de kosten. Bij een ervaren rietdekker zijn de kosten van het uurloon hoger dan voor een die niet ervaren is. Bij een niet ervaren vakman zullen er eerder problemen met het dak ontstaan, dan wanneer het gelegd is door een ervaren persoon.   

Je wensen kenbaar maken

Voordat een ervaren vakman van het rietdekkersbedrijf aan het dak gaat beginnen, is het van groot belang dat je al je wensen kenbaar maakt. Wil je mooi dakkapel hebben, dan kun je dat vooraf kenbaar maken, zodat ze dat ook voor je kunnen maken.  Afhankelijk van de manier van werken van het rietdekkersbedrijf kun je, als je tevreden bent, er ook een onderhoudscontract bij afsluiten. Ze zullen dan met een vaste regelmaat langskomen om het rieten dak te inspecteren. Omdat onderhoud geen maatwerk is voor een rieten dak is er geen vaste prijs die afgesproken kan worden.   

De inzetbaarheid

Vroeger kon een rietdekkersbedrijf niet het hele jaar worden ingezet. Tijdens de winter gingen ze het riet kappen dat ze in de warmere perioden gebruikte. Nu wordt het riet kappen gedaan door bedrijven die het aan de rietdekkers leveren. Rietdekkers zijn nu het hele jaar beschikbaar. Wanneer het echter vriest of regent zullen ze geen rieten daken leggen.   

De verzekering

Wanneer je een huis met een rieten dak wilt verzekeren, kan dat problemen opleveren. Als je een woonhuis hebt dat voorzien is van een rieten dak, moet je meer premie betalen, dan voor een huis dat voorzien is van dakpannen.   

Soorten rieten daken

Er zijn in principe twee soorten rieten daken namelijk; een traditioneel rieten dak en een waarbij het riet op platen is geschroefd. Omdat bij een traditioneel rieten dak het riet op de latten en balken wordt gelegd, is het vanuit de binnenzijde zichtbaar. Worden er platen gebruikt waarop het riet is geschroefd dan is het riet vanaf de binnenzijde niet zichtbaar. Daardoor is een rieten dak met platen minder vatbaar voor brand dan een traditioneel rieten dak. De rieten daken met platen worden door een verzekeringsmaatschappij ook eerder geaccepteerd.

Bespreek je wensen met Rietdekkersbedrijf en Riethandel Gebr. Roosma B.V.